Facebooktwitter

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στην εφημερίδα «Real News» (Φοίβος Κλαυδιανός)

«Το θέμα της ακρίβειας δεν είναι θέμα επικαιρότητας, αλλά καθημερινότητας», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News», ερωτηθείς αν η ακρίβεια υποχωρεί σταδιακά στην επικαιρότητα.

«Οι πολίτες δεν χρειάζονται κανέναν για να τους υπενθυμίζει ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει τιναχτεί στον αέρα. Δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα και να αγοράσουν βασικά αγαθά από το σούπερ μάρκετ», σημειώνει και προσθέτει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα για να περιορίσει τη δυσαρέσκεια». «Δεν έχουν ανοίξει καν την πλατφόρμα που είχαν ανακοινώσει και σε λίγο μπαίνει ο Ιούνιος», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Λόγω των επιλογών της κυβέρνησης με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα νοικοκυριά, πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά την ενεργειακή κρίση», εξηγεί και επαναλαμβάνει: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι απλώς μέρος του προβλήματος, αλλά συντονίζει τη λεηλασία κατά των πολιτών».

Αναφερθείς στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την προηγούμενη Κυριακή με τη συμμετοχή 150.000 ατόμων, επισημαίνει«ο αριθμός αυτός, μαζί με έναν άλλον, δηλαδή τα 172.000 μέλη, αποκαλύπτει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο ότι από την προηγούμενη Κυριακή μιλάμε για μία νέα μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». «Ένα κόμμα μαζικό, που έχει συνδεθεί με την κοινωνική του βάση και που διεκδικεί ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας απέναντι στη Δεξιά. Οι πολίτες που ήρθαν να ψηφίσουν έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή την προοπτική, δηλώνοντας: “Δεν πάει άλλο!”», υπογραμμίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, κάνει λόγο για «ένα ταξίδι με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας και τις επόμενες εκλογές»«Ο κ. Μητσοτάκης φοβήθηκε να θέσει τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και να καταγγείλει την Τουρκία», τονίζει, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία της εξωτερικής του πολιτικής με την αγορά εξοπλισμών»«Η έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικού σχεδίου δεν μπορεί να κρυφτεί από μία κούρσα εξοπλισμών», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Πώς αποτιμάτε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ;

Το ταξίδι ενός πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι από τη φύση του ένα σημαντικό γεγονός που θα πρέπει να αποτιμηθεί με προσοχή. Οφείλουμε να σταθούμε στις δηλώσεις και της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς. Έπειτα θα πρέπει να δούμε ποιος μεγιστοποίησε το όφελος και με ποιο στόχο. Στο συγκεκριμένο ταξίδι ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει με κάθε τρόπο ότι ως πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δεδομένος και προβλέψιμος. Το λέει πλέον ανοιχτά αυτό. Δεν κρύβεται. Σε αυτό το πλαίσιο φοβήθηκε να θέσει τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και να καταγγείλει την Τουρκία. Από την αμερικανική πλευρά δεν ειπώθηκε καμία κουβέντα ισχυρής υποστήριξης προς την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι έχει κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη και ανακοινώθηκε αγορά F-35, είναι δύσκολο να βρει κάποιος μια ένθερμη δήλωση από την αμερικανική πλευρά στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού. Στην πραγματικότητα οργάνωσε ένα ταξίδι με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας και τις επόμενες εκλογές.

Συμφωνείτε με την προοπτική αγοράς F-35;

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία της εξωτερικής του πολιτικής με την αγορά εξοπλισμών. Οφείλει πολλές απαντήσεις γι’ αυτή την πρωτοβουλία του. Ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε εξήγησε γιατί γίνεται αυτή η αγορά τη στιγμή που ήδη η Ελλάδα επί ημερών του έχει αγοράσει 24 Rafale. Η έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικού σχεδίου δεν μπορεί να κρυφτεί από μία κούρσα εξοπλισμών. Για να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα πετυχημένης εξωτερικής πολιτικής, με τη συμφωνία των Πρεσπών αυτή τη στιγμή στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχουν ελληνικά και όχι τουρκικά αεροσκάφη. Η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη έχει αποτύχει και είναι ταυτόχρονα όμηρος της ακροδεξιάς τάσης της ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο, μόλις την Πέμπτη που μας πέρασε, της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Μία έκθεση που καταψήφισαν μόνο η άκρα δεξιά, που επηρεάζεται από τη ρωσική εξωτερική πολιτική, και η ΝΔ.

Το θέμα της ακρίβειας φαίνεται να υποχωρεί στην επικαιρότητα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας;

Δυστυχώς, το θέμα της ακρίβειας δεν είναι θέμα επικαιρότητας, αλλά καθημερινότητας. Οι πολίτες δεν χρειάζονται κανέναν για να τους υπενθυμίζει ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει τιναχτεί στον αέρα. Δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα και να αγοράσουν βασικά αγαθά από το σούπερ μάρκετ. Περιμένουν ακόμα την υποτιθέμενη βοήθεια από την κυβέρνηση η οποία δεν φτάνει ποτέ. Δεν έχουν ανοίξει καν την πλατφόρμα που είχαν ανακοινώσει και σε λίγο μπαίνει ο Ιούνιος. Θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προβεί σε ανακοινώσεις ένα μήνα πριν. Οι ανακοινώσεις του λοιπόν ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα για να περιορίσει τη δυσαρέσκεια, δημιουργώντας την ψευδή εικόνα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Ήδη έχουν συσσωρευτεί πολλά χρέη για όλους και πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Η πραγματικότητα λέει ότι λόγω των επιλογών της κυβέρνησης με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα νοικοκυριά, πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι απλώς μέρος του προβλήματος, αλλά συντονίζει τη λεηλασία κατά των πολιτών.

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την ακρίβεια εμφανίστηκαν μετρήσεις που δείχνουν να ξανανοίγει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Πώς σχολιάζετε;

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα μέσο ανάλυσης που πολύ συχνά στην Ελλάδα πέφτει έξω. Βλέποντας κανείς, ωστόσο, τα ποιοτικά στοιχεία μπορεί να δει πως έχει ισχυροποιηθεί ένα αντικυβερνητικό ρεύμα που διαπερνά πολλά συναισθήματα, από απογοήτευση μέχρι οργή. Σε κάθε περίπτωση αν ο κ. Μητσοτάκης και οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι θεωρούν πως έχει ανοίξει η ψαλίδα, δεν έχουν παρά να καταφύγουν στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και μήνες.

Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα 110.000 νέα μέλη που γράφτηκαν στο κόμμα σας;

Η λέξη αξιοποίηση δεν είναι η κατάλληλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε να γίνει ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή και κατανόησαν απολύτως τη σύνδεση αυτής της επιλογής με το μήνυμα για την πολιτική αλλαγή. Το ζητούμενο τώρα είναι μέσα στην κοινωνία να δυναμώσει το πολιτικό ρεύμα που θα δώσει όλες τις απαραίτητες μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Από την αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα μέχρι τους συλλόγους. Η πολιτική αλλαγή δεν είναι απλώς υπόθεση εκλογών αλλά συνολικότερης συμμετοχής. Νέα και παλιά μέλη πρέπει να πάρουν το κόμμα στα χέρια και όλοι μαζί να δώσουμε τις απαραίτητες μάχες. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Τι απαντάτε σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής σχετικά με το ότι η συμμετοχή της Κυριακής ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη δική τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κέρδισε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις είχε μόλις 30.000 μέλη. Επίσης, σε σύγκριση με τη ΝΔ, καταφέραμε να κάνουμε μια εκλογική διαδικασία χωρίς να «πέσει το σύστημα» και να αναγκαζόμαστε να προχωράμε σε προσβλητικές για τους συμμετέχοντες αναβολές. Η ζωή έχει αποδείξει λοιπόν ότι τέτοιου είδους συγκρίσεις μεταξύ κομμάτων -που το καθένα έχει τη δική του ιστορία και διαφορετική προοπτική- όταν ενεργοποιούνται πολιτικές εξελίξεις, δεν μας διαφωτίζουν. Αντίθετα μπορεί να μας αποπροσανατολίσουν κιόλας.

Πιστεύετε ότι ο αριθμός των 150.000 είναι μήνυμα πολιτικής αλλαγής;

Ο αριθμός αυτός, μαζί με έναν άλλον, δηλαδή τα 172.000 μέλη, αποκαλύπτει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο ότι από την προηγούμενη Κυριακή μιλάμε για μία νέα μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα κόμμα μαζικό, που έχει συνδεθεί με την κοινωνική του βάση και που διεκδικεί ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας απέναντι στη Δεξιά. Οι πολίτες που ήρθαν να ψηφίσουν έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή την προοπτική, δηλώνοντας: «Δεν πάει άλλο!». Είναι προοδευτικοί, δημοκρατικοί και αριστεροί πολίτες που συντάχθηκαν πίσω από την ανάγκη να σταλεί πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου ο λογαριασμός όχι μόνο για τα αδιέξοδα της ακρίβειας, αλλά συνολικά για την εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Κι αυτό είναι μήνυμα πολιτικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο.​